Скандинавският военен неутралитет пада през май. Финландия и Швеция заедно ще

...
Скандинавският военен неутралитет пада през май. Финландия и Швеция заедно ще
Коментари Харесай

Скандинавският военен неутралитет пада през май

Скандинавският боен неутралитет пада през май. 

Финландия и Швеция дружно ще изразят желанието си да се причислят към НАТО през май, оповестиха в понеделник таблоидните вестници Iltalehti във Финландия и Expressen в Швеция, базирайки се на близки до въпроса източници.

Въпреки стягането на съдействието с военния алианс, откакто Русия анексира Крим през 2014 година, и двете скандинавски страни избраха да останат отвън него. Но нашествието на Русия в Украйна, която тя назовава " специфична интервенция ", принуди Швеция и Финландия да проучат дали дългогодишният им боен неутралитет към момента е най-хубавото средство за гарантиране на националната сигурност.

Според Iltalehti, водачите на Финландия и Швеция възнамеряват да се срещнат през седмицата, започваща на 16 май, и по-късно обществено да разгласят проектите си да аплайват за присъединение към алианса, съобщи bloombergtv.bg.

Финландският външен министър Пека Хаависто отхвърли коментар, само че повтори дългогодишната си позиция, че би предпочел Финландия и Швеция да създадат един и същи избор.

Шведският ежедневник Aftonbladet заяви настрана, базирайки се на източници, близки до шведските държавни служби, че Съединените щати и Англия са дали обещание на Швеция засилено военно наличие, по-задълбочени военни учения и „ мощна политическа “ поддръжка от страните от НАТО по време на вероятен развой на кандидатстване за НАТО.

Последните изследвания на публичното мнение демонстрират, че към 68% от финландците са за присъединение към алианса, което е повече от двойно повече от цифрата преди нашествието, като единствено 12% са срещу. Проучванията в Швеция демонстрират, че малко над половината от шведите също поддържат участието.

И двете страни публично са необвързани във военно отношение, само че станаха сътрудници на НАТО – участваха в учения и обменяха разследваща информация – откакто изоставиха предходната си позиция на непоколебим неутралитет, когато се причислиха към Европейски Съюз през 1995 година след края на Студената война.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР